Van ETO naar CTO

Engineer to Order (ETO)

Veel machinefabrieken werken volgens het ETO principe: Engineer to Order. Een nieuwe order gaat daarbij eerst naar engineering. Daar wordt meestal een eerder project gezocht dat op het nieuwe project lijkt. Die project informatie wordt gekopieerd en verder uitgewerkt of aangepast voor de nieuwe order.

Configure to Order (CTO)

De tegenhanger binnen smart customization is het CTO principe: Configure to Order. Dit is een term die aangeeft dat het order proces (van klantvraag tot klantlevering) gebeurt door bouwblokken te identificeren en die samen te bouwen (configureren) voor de klant. Theoretisch vindt er geen enkele engineering plaats binnen de order. In de praktijk wordt nog steeds enige mate van engineering toegepast om de order volledig uit te werken.

De overgang van ETO naar CTO

ETO heeft diverse voordelen maar voor veel bedrijven ook duidelijke nadelen. Met name voor bedrijven die veel diversiteit leveren aan klanten is CTO interessant. ETO blijft interessant voor bedrijven die projecten leveren in one-of-a-kind orders, bijvoorbeeld een nieuwe space-shuttle. In het bedrijfsleven gaat het echter meestal om orders die ook veel met elkaar gemeen hebben. Niet voor niets kan er van een eerder project gekopieerd worden, er zijn dus overeenkomsten dus de projecten.

Veel bedrijven maken daarom tegenwoordig de overstap van ETO naar CTO. Dit wordt ook wel aangeduid als een overgang van projectgericht naar productgericht werken. CTO is een belangrijk deel van smart customization. Het vereist modulair werken.