Modulair werken

Modulair is het werken met vaste goed gespecificeerde bouwblokken. Met behulp van die bouwblokken kunnen producten op specifieke klantenwensen worden geconfigureerd. Denk hierbij aan de websites waar je je eigen auto kunt samenstellen. Ook al stel je je eigen auto samen, jouw unieke auto is gebaseerd op een beperkte set bouwblokken. Die bouwblokken noemen we modules.

Het configureren wordt vaak benoemd als configure to order of als afkorting daarvan: CTO.

Modulair werken is echter breder dan de technische product bouwblokken. Modulair geldt zowel in het mechanische, elektrische en software domein maar ook in niet technische domeinen. Een organisatie, een proces of een keten is slim op te delen in bouwblokken. Ook die bouwblokken zijn te combineren voor een specifieke klankvraag of een specifiek project.

Ketenregie

Het herkennen, werken met en afstemmen tussen bouwblokken in de organisatie wordt vaak aangeduid met ketenregie. Een term meer bekend vanuit de gezondheidszorg.

Architectuur

Het identificeren, werken met en afstemmen tussen bouwblokken in het technische domein wordt vaak aangeduid met architectuur.

Er zijn twee hoofdtypen van architectuur: modulair of integraal.

Integraal

Bij een integrale architectuur zijn de componenten en de functies meer geïntegreerd en het geheel is geoptimaliseerd naar meestal één dominante belangrijke Key Performance Indicator. Voorbeelden zijn een BIC pen die integraal geoptimaliseerd is naar lage kosten. Een Formule 1 race auto is integraal geoptimaliseerd naar zo snel mogelijk een bepaald parcours afleggen.

Modulair

Bij een modulaire architectuur zijn de functies meer verdeeld over componenten. Er is minder interactie tussen componenten. Je kunt daardoor componenten verwisselen. De performance van het gehele product wordt dan anders maar het blijft een valide product. Voorbeelden van een modulaire architectuur zijn veel te vinden in producten waar veel diverse uitvoeringen van bestaan. Bijvoorbeeld bij consumentenproducten (PC’s of scheerapparaten) en bij bijvoorbeeld machines.

Smart customization

De combinatie van configure to order en het inrichten van de organisatie, de ketenregie, wordt aangeduid met smart customization. Middels smart customization kan een bedrijf eenvoudig klantspecifieke maatwerk leveren.