Configure to Order in de basis

Veel bedrijven worstelen met maatwerk. Levertijden staan onder druk, een goede marge behouden wordt steeds moeilijker en constante kwaliteit leveren steeds uitdagender.

Hoe kunnen bedrijven hier het beste omgaan? De komende weken gaan we in op de methodiek van Configure to Order, waarmee we deze vraag meteen beantwoorden!

Lean, efficiënt en slim

Bij Configure to Order (CTO) wordt er door gebruik te maken van slim maatwerk diversiteit aan de klant geboden. Daarnaast is engineering ten opzichte van Engineer to Order (ETO) minder uren kwijt aan individuele orders en kan de supply chain sneller, goedkoper en met hogere kwaliteit producten leveren. Hoewel de klant een maatwerk product ontvangt, presteert de supply chain vanwege het gebruik van gestandaardiseerde bouwblokken toch lean, efficiënt en slim! Dit is de basis van Configure to Order.

Klant-specifieke wensen bedienen

Uw bedrijf is ingericht om aan iedere klant maatwerk te bieden. Echter wordt de gemiddelde order grootte steeds kleiner en worden de gestelde eisen steeds hoger. Om iedere klant goed te kunnen bedienen zijn er veel engineering resources nodig. Dit zorgt ervoor dat doorlooptijden en de ontwikkelingskosten hoog zijn. Ook kunnen er slechts een beperkt aantal klanten bediend worden in plaats van de hele markt.

Met behulp van bouwblokken kunnen producten op specifieke klantenwensen worden geconfigureerd, zonder dat hier nog engineering aan te pas komt. Het werken met vaste, goed gespecificeerde, bouwblokken wordt modulair werken genoemd. Neem bijvoorbeeld een website waarop je zelf de specificaties van je auto kan samenstellen. Hoewel iedere klant een ‘unieke’ auto kan worden geboden, zijn de auto’s allemaal opgebouwd uit enkel bestaande bouwblokken. Iedere klant wordt op maat bediend, zonder dat hier extra engineering resources aan te pas hoeven te komen. Deze manier van werken, waarin klant-specifieke wensen kunnen worden bediend met bestaande bouwblokken, is de essentie van CTO. Hoewel auto’s een makkelijk voorbeeld lijkt, leert de praktijk dat CTO binnen vrijwel elk ETO bedrijf is te implementeren.

Hoe?

Nieuwsgierig geworden naar hoe dit precies in zijn werk gaat? De komende weken wordt dieper ingegaan op de verschillende onderdelen van CTO, waarbij u wordt voorzien van informatie en praktijkvoorbeelden zodat u het meeste uit uw organisatie kan halen. Volgende week wordt er ingezoomd op het onderdeel: Marktgerichte engineering versus klantspecifieke engineering.